Winnaar St vincent A. van het Hoofd, Pernis

Albert van het hoofd, Pernis

Winnaar Fondclub Groot Rotterdam NPO St.Vincent gelost om 14:15

Albert met zijn vader

 

Albert met zijn vader die elke dinsdag de duiven een bad komt geven en de hokken schoonmaakt met bleekwater en dan ook nog even de 80 m lange tuin maait.

 

In de fondclub waren 316 duiven ingekorfd voor deze klassieker waar iedereen wel zou willen winnen,  De top 10 ziet er als volgt uit.

 

1 A. van het Hoofd Pernis

2 Comb Stieber & Jelij Schiedam

3 J. Bol Alblasserdam

4 A. van het Hoofd Pernis

5 Gerrit Keesmaat Krimpen a/d IJ

6 Jac van der Wal Krimpen a/d IJ

7 Gebr. Voets Rotterdam

8 A.H.M. Pot Rotterdam

9 M.C. de Bie Nieuw-Lekkerland

10 John Baas Bergambacht

 

Liefhebber met 50% en meer prijs zijn:

A.van het Hoofd  6 mee met 1, 4, 30

Gerrit Keesmaat  10 mee met 5, 35, 36, 43, 46 en 73

A.H.M. Pot  8 mee met 8, 12,50, 53 en 60

Burgraaf jr  3 mee met 24 en 32

A.Collens 3 mee met  27 en 65

M. Ponsen  3mee 40 en 51

W .v den Berg  2 mee 64

 

Beste uitslag Fondclub is Comb. de Bruin met 3 op 3 met  21, 28, 56.

 

De liefhebber A. van het Hoofd

 

Zijn accommodatie is gelegen is het plaatsje Pernis hij werkt bij Waterschap Hollandse Delta. Hij beschikt over 4 hokken. Hierop wordt het traditioneel weduwschap gespeeld met 22 weduwnaars inclusief jaarlingen met daarbij een nesthokje van 10 koppels. Bij de nestduiven speelt hij liefst het hele koppel. De neststand kan zijn op eieren of een jong van 6 a 7 dagen.

 

Met de weduwnaars, de duivinnen blijven thuis en worden bij de invliegvluchten elke week getoond, omdat hij de doffers dan makkelijker kan pakken.

Ze komen zaterdag thuis en mogen dan tot laat in de middag met hun duivin samen zijn, wanneer de overnacht begint wordt er niet meer voor het inkorven getoond, maar ze hebben dan wel op zaterdag hun duivin gehad.

 

Voorbereiding

 

De voorbereiding voor de vlucht is dat ze vanaf de eerste vlucht elke week de mand in gaan via de vereniging. Een week voor een overnachtvlucht worden ze thuis gehouden maar worden meestal nog wel even een stukje van zo’n 20 km gelapt op de zaterdag en krijgen dan ook hun duivin.

Tussen een volgende overnachtvlucht gaan ze op een kortere vlucht in de vereniging nog een keer mee of anders worden ze gewoon nog een keer zelf gelapt.

 

De Winnende duif

 

De duif die heeft gewonnen is een weduwnaar 14-1036793. Dit is een doffer gekweekt uit een duivin van Bert Saarloos de vader is een kleinzoon van de Blauwe Brouwers van Wijnands & Zn via Cor Versendaal uit de Mookhoek.

Als jaarling was hij zijn 2e duif op Agen ZLU, als 2 jarige is hij 3 keer mee geweest op de ZLU en was hij 3 keer zijn eerste duif met daarbij duifkampioen in het inkorfcentrum van Naaldwijk.

Hij ging nu op St.Vincent middaglossing mee met als resultaat de 1e in de fondclub hierdoor was hij 7 keer zijn eerste duif geweest.

Helaas is hij op de volgende vlucht middaglossing Dax als enige achtergebleven, zo’n duif mis je dan gelijk voor de rest van het seizoen.

Gelukkig heeft hij de moeder nog zitten waar hij dit jaar een veelbelovende doffer uit heeft gekweekt.

 

Systeem        

    

Het voer wat hij gebruikt is van Mariman Variamax , Superdieet en van Beyers All-in one de Koopmanmengeling.

Hij haalt uit elke zak een blik voer en mengt dat met elkaar. Voor de laatste voerbeurten krijgen ze extra pinda’s en snoepzaad met Tovo .

Hij voert ze altijd ruim zodat ze geen honger meer hebben, wel moeten ze alles opeten.

De bijproducten zijn de mineralen van Marien, die krijgen ze op zaterdag over het voer aangeplakt met Sedochol. Op zondag de mineralen van Marien uit de witte pot ook weer aangeplakt met Sedochol.

 

Het medische plaatje

 

in het najaar voor de grote rui begint krijgen ze een paratyfus kuur van de Weerd, in Januari/Februari een paramixo enting, verder heeft hij ze afgelopen jaar geen geelkuur gegeven, omdat ze geelvrij waren volgens van der Sluis.

Na de vlucht vanaf 2 dagen mand krijgen ze BS in het water als ontsmetting en bij warm weer wordt daar  Belgasol aan toegevoegd.

Voor het inkorven van een overnachtvlucht krijgen ze een Belga Magix opgestoken met een herstelpower capsule van Beute.

Verder krijgen ze op gevoel 1 of 2 dagen lang voor het inkorven iets voor de luchtwegen en gebruik hiervoor Belga Tai van de Weerd.

 

Bijzonderheden

 

Tijdens de vlucht proberen om extra te motiveren d.m.v. spelen met de nestduiven of een weduwnaar een extra broedhok te geven, indien mogelijk.

Verder leert de ervaring, dat het gewoon om goede duiven gaat, wat voor voersysteem je ook gebruikt of medicatie, het zijn toch altijd bepaalde duiven die het mooie weer maken.

 

Tot slot

 

Albert vindt dat je iedereen in zijn waarde moet laten, wat voor spelsysteem je ook speelt. Programma of fond, het gaat erom dat je plezier beleeft met jou gekozen spelsysteem en dat is het mooie van de duivensport.

Normaal speelt hij de ZLU vluchten wat hij mooie eerlijke vluchten vind, maar door privé omstandigheden heeeft Albert dit jaar gekozen voor de middaglossingen, wat voor hem minder belastend is. Misschien in de toekomst de ZLU -vluchten weer oppakken.

 

Veel succes Albert met duivenvluchten

 

Frank Oosterhof