Winnaar Agen Comb. Koster-Sommeling, Delft deel 1

Deel 1  Comb. Koster-Sommeling, Delft

Winnaar Fondclub Groot Rotterdam Agen ZLU gelost om 08:00

winnaar van de Scooter  Fondclub!

 

Winnaars Agen

In de Fondclub waren 493 duiven ingekorft en de top 10 ziet er als volgt uit:

1 Comb Koster-Sommeling Delft

2 I.J.J. Roobol Zwijndrecht

3 I. van der Rhee Alblasserdam

4 Fam. Toom Alblasserdam

5 Kootkar P. en Zn Rotterdam

6 Comb. de Bruijn Sliedrecht

7 M.v.d.Helm Pijnacker

8 Gebr.de Vreede Bleiswijk

9 Fam. Toom Alblasserdam  

10 Comb. de Bruijn Sliedrecht

 

Liefhebbers met meer als 50% prijs:

 

  I van de Rhee  8/4; 3, 20, 44, 78.

  1. Vonk  8/4; 13, 40, 52, 56.
  2. Potuijt en Zn ;  2/1 ; 30

M.C. de Bie  8/5; 34, 76, 77, 80 en 108.

J, van de Ijssel   12/6 ;50, 60, 84, 90, 103 en 107.

Ton van Zwienen  9/5 ;55, 72, 83, 89, 117.

 

De liefhebbers Koster-Sommeling uit Delft

Bert Koster en Mart Sommeling hebben beiden een passie voor de fondvluchten. Het kan hun niet zwaar genoeg zijn. De mannen spelen nu enkele jaren in combinatie met elkaar. De vliegduiven zitten op het adres van Bert. De kwekers vinden hun onderdak bij Mart. Bij de kwekers zien we voornamelijk bloedlijnen van Jan Ernest en van Van Wanrooy.

Bert heeft een beperkte tuin tot zijn beschikking en de hokken staan optimaal opgesteld. Het seizoen wordt begonnen met 80 vliegdoffers. Dit zijn hoofdzakelijk weduwnaars, maar ook een aantal paters. Dit omdat ze niet genoeg duivinnen hebben voor de doffers. Voordat het seizoen begint worden de vliegdoffers gekoppeld en mogen ze op eieren komen. Na 10 dagen broeden worden de geslachten weer gescheiden en begint het weduwschap. Voor 2019 willen ze ook de duivinnen misschien gaan spelen.

 

De  winnende duif

De winnaar van Agen won niet alleen de 1e prijs van de Fondclub Groot Rotterdam maar ook 11e Nat .ZLU van 5.754 duiven en wint tevens  de scooter in de fondclub Rotterdam.

Deze winnaar komt uit  Klz nachtvliegers X 34 met 3 x Barcelona prijs. Is soort De Wijs en zn x peeman  6 nationale overwinnaars is in deze duif gekweekt.

 

Systeem

Zij gebruiken de goedkoopste voermengeling Van Tilburg VTB 22. Heel de zomer volle bak en ook grit samen met allerhande. In de de winter schakelen ze op rui mengeling over.

Alles wordt simpel benaderd en simpel houden is hier op zijn plaats.Zij weten zelf heel goed als er wat mankeert bij de duiven en komen dan ook weinig bij de dierenarts. Mochten zij er niet uitkomen dan zullen ze altijd de dierenarts raadplegen.Als ze medicijnen gebruiken wisselen ze elke keer van product.

 

Bijzonderheden

De duiven gaan elke week de mand in. Ze moeten veel kilometers maken om goed voorbereid aan het fondseizoen te beginnen. Tussen de vluchten heeft de combinatie de duiven niet weggebracht in 2018, maar in de  toekomst gaan ze wel rijden met de duiven.

Naar de vluchten toe krijgen de duiven 1 week rust. Dit is voldoende om de nodige reserves op te bouwen. De duiven mogen elke dag eten uit een volle voerbak. Na 20 minuten wordt dit weggehaald. Zo hebben ze voldoende tijd om dat eruit te zoeken wat ze nodig hebben. De mannen voeren met voer van Van Tilburg. Af en toe krijgen de duiven wat snoepzaad en uiteraard is er Bak allerhande. Verder geen speciale mengelingen. Ook worden de duiven niet speciaal opgevoerd.

Op Agen was het mooi weer en erg warm wat elke fondliefhebber zou willen op de marathon vluchten. En als het dan kan net als onze hoofdpersonen vroeg draaien.

 

Tot slot

Er zijn veel liefhebbers die er op los keuren, maar hier bij de combinatie worden de duiven getest op de vluchten en de lijnen die bewezen zijn geven hun vertrouwen in de toekomst. Hun duiven zijn ook niet mooi. Dat werd bevestigd op de tentoonstelling van de afgelopen week waar zij aan meegedaan hadden.

 

Bert en Mart succes met de vluchten.

Frank Oosterhof